O OGRODZIE
OPŁATY
OGŁOSZENIA
GAZETKA
PORADY
PRAWO
PZD
GALERIA
KONTAKT
PORADY DZIAŁKOWE
PRZEPISY
CIEKAWOSTKI
PRZEPISY
  • kiszone rzodkiewki
  • pasta lubczykowa
  • konfitura z wiśni
  • suszone wiśnie 
  • ciasto na zimno :-)
  • nalewka z aronii
  • dżem z dyni z wanilią 






Konfitura z wiśni:

1 kg dojrzałych, ciemnych wiśni
1,5kg cukru

Tajemnicą na udane, najsmaczniejsze konfitury z wiśni jest CZAS. Nie wyjdą nam robione w pośpiechu i z marnych owoców. Za to w zimie idealnie sprawdzą się do herbatki, do puszystych gofrów, a także do naleśników. 
Przy pomocy drylownicy drylujemy 1 kg dojrzałych wiśni upewniając się, że w żadnej nie pozostała pestka. Układamy warstwami w szerokim, płaskim naczyniu, przesypując 1,5kg cukru – pamiętając aby na samym wierzchu 
zostawić warstwę cukru. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy na 24h. Po tym czasie zlewamy sok, gotujemy go i gorącym zalewamy wiśnie. Odstawiamy znowu na 24h, odsączamy wiśnie na sicie, znowu gotujemy sok i zalewamy nim owoce. Trzeciego dnia odlewamy syrop, gotujemy na maleńkim ogniu odparowując ok. 30-40%. Do wrzącego syropu wrzucamy wiśnie, gotujemy kilka razy, zbierając szumy, jeśli się wytworzą. Przekładamy wiśnie łyżką cedzakową do słoiczków, a następnie zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować ani odwracać do góry dnem.


Suszone wiśnie:

3 kg świeżych, jędrnych wiśni myjemy, osuszamy na sicie i drylujemy. Dokładnie należy sprawdzić, czy nie ma żadnych pestek. Układamy na dwóch blachach piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia co znacznie ułatwia mycie blach. Suszymy w uchylonym piekarniku w temp 110°C - funkcja termoobieg bez grzałek. Suszenie trwa ok 3 godzin - wiśnie co pół godziny obracamy/mieszamy na blasze, by równo schły. W połowie czasu suszenia, gdy już znacząco zmniejszą swą objętość, usuwamy zawilgotniały papier z obu blach, przekładamy wszystkie wiśnie na jedną blachę wyłożoną świeżym arkuszem i suszymy dalej tylko na jednej blasze i zmniejszając temperaturę do 100°C. Jeśli chcemy wiśnie przechowywać w słoju, należy dać im podeschnąć do takiej postaci, by nie miały w sobie wilgoci. Po wystygnięciu osuszamy je papierowym ręcznikiem i mrozimy w foliowych woreczkach


Pyszne ciasto na zimno:

Składniki:
350 ml śmietanki słodkiej 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników petit beury
2 białe czekolady
2 ciemne mleczne czekolady
3,5 szklanki pszenicy w miodzie (lub dowolnych płatków)

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej – osobno białą i osobno ciemną i studzimy. 200 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Do gotowej masy wsypujemy 3 szklanki płatków i mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą śmietankę (150ml) i dodajemy ostudzoną mleczną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Formę do pieczenia (najlepiej prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na dnie ułożyć herbatniki jeden koło drugiego. Na to wlewamy jasną masę, wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy masę ciemną. Na wierzchu posypujemy pozostałymi płatkami.
Wstawiamy do lodówki na ok 3-4 godziny a potem ……………….delektujemy się smakiem.



Nalewka z aronii - świetne działa na nadciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed zawałem, pomaga przy niedokwaśności żołądka.

 składniki:

 
1,5kg owoców aronii;
0,5kg cukru;
laska wanilii;
kawałek imbiru;
1 litr wódki 40%; 
0,25 litra spirytusu 96% .

Owoce należy umyć, osączyć, wysuszyć na ręczniku papierowym oraz usunąć wszelkie ogonki i szypułki. Owoce wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy wanilię i imbir i odstawiamy na 2-3 dni. Zalewamy alkoholem. Odstawiamy znowu - na ok. 3-4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Najlepiej byłoby potrzymać jeszcze nalewkę przez ok. pół roku w chłodzie - aby "nabrała odpowiednich właściwości leczniczych". 

 

Dżem z dyni z wanilią - pyszny dodatek do ciast, naleśników czy deserów.

składniki: 

 
700 g miąższu dyni;
1/4 szklanki soku z cytryny;
200ml soku z  pomarańczy;
 
900 g cukru,
 
 2 laski wanilii. 

Pierwszego dnia miąższ dyni kroimy w drobną kostkę a laski wanilii kroimy wzdłuż na pół. Dynię przekładamy do miski (ceramicznej lub szklanej), dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, cukier i wanilię. Trzeba dobrze wymieszać aby cukier się rozpuścił, przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na noc. Drugiego dnia dynię wraz dodatkami przekładamy do dużego garnka i gotujemy mieszając. Ściągamy z ognia, przekładamy z powrotem do miski i wkładamy znowu do lodówki. Owoce powinny zacząć robić się przezroczyste zaś całość powinna robić się coraz ciemniejsza.
Trzeciego dnia owoce włóż do rondelka i zagotuj mieszając. Należy usunąć pianę z wierzchu i gotować przez około 15 minut. Laski wanilii przekładamy do miseczki i kroimy na mniejsze kawałki odpowiadające wielkości słoików. Znów wkładamy je do gotującego się dżemu. Gotujemy aż osiągnie temperaturę 105 stopni C lub do czasu aż dżem przejdzie test (weź łyżeczkę dżemu, połóż na talerz i włóż do lodówki), jak się schłodzi wyciągnij i przejedź po nim palcem - jeśli dżem się pomarszczy to znaczy że jest gotowy). Do gorących, sterylnych słoików rozłóż kawałki wanilii i nałóż dżem (zostawiając około 5 mm - 1 cm wolnej przestrzeni od pokrywki). Dokładnie wytrzyj ścianki szyjki, mocno zakręć i pasteryzuj 5 minut. Odstaw na bok do góry dnem do czasu wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu a po otwarciu w lodówce.


 


O OGRODZIEOPŁATYOGŁOSZENIAGAZETKAPORADYPRAWOPZDGALERIAKONTAKT